Od Mateja do Janeza

Predavatelj:

Program

Dobra novica Jezusa Kristusa
Jezusovo poreklo
Primerjava evangelijev
Zadnji teden
Nekaj spodbud
Ključni odlomki za branje
Dobra novica Jezusa Kristusa
Matej

Najbolj judovski evangelij, vsebuje daljše Jezusove govore in edini njegovi omembi »Cerkve«.

Marko

Nabit z dogajanjem in napisan v precej robati grščini.

Luka

Namenjen izobraženi poganski publiki, izreden občutek za pripovedništvo in usmiljenje do odrinjenih.

Janez

Drugačen pristop od ostalih evangelijev, v ospredju je predvsem Jezus v Jeruzalemu.

Primerjava evangelijev
Tolažnik

Za naziv »paraklet«, kakor ga lahko prepišemo iz izvirne grščine, svetopisemski prevodi uporabljajo lepo število različnih besed. Tu navajamo prevod te besede v nekaterih slovenskih prevodih Evangelija po Janezu 14,26:

  • Trubar in Dalmatin – ta Troštar
  • Wolf, Chráska, Ekumenska izdaja, Slovenski standardni prevod – Tolažnik
  • Moder – Zagovornik
  • Chráska ima v opombi pod črto dodane še druge prevodne možnosti: Pomočnik, Besednik in Odvetnik, Slovenski standardni prevod pa (v opombi k 14,16) Zagovornik, Posrednik in Prijatelj.
Zadnji teden

»Paraklet« dobesedno označuje osebo, ki je poklicana komu na pomoč. Pogosto so jo uporabljali v kontekstu sodišča, kjer je bil to zagovornik, posrednik ali priča (čeprav Sveti Duh v Jn 15,26, kjer ima  sobesedilo tudi pravni značaj, nastopa bolj v vlogi tožilca kakor zagovornika). Tako je beseda sčasoma dobila pomen nekoga, ki je na tvoji strani in je v tem smislu tvoj »prijatelj pred zakonom«. Zunaj pravnega sistema je bila to oseba, ki ti pomaga, ko težava presega tvoje moči. Glagol, iz katerega je izpeljan ta samostalnik, pomeni tudi ‘opogumljati’ in ‘pozivati’, npr. vojaka, ki se odpravlja na bitko. Ta pomen morda lahko zasledimo tam, kjer Nova zaveza besedo uporablja v zvezi s preroškim pridiganjem.

Nekaj spodbud
Predlogi za premislek

Kaj lahko v Evangeliju po Luku 24,1–43 izvemo o Jezusovem vstajenju? Kakšen je bil Jezus? Kaj je kdo videl? Kako pomembno je bilo vstajenje za učence? Ali so v teh poročilih tudi poteze, ki jih ne morete razumeti? Kateri od ljudi, ki nastopajo v teh zgodbah, bi želeli biti? Podelite svoj odgovor z ostalimi v skupini.

 

Srečanje s Svetim pismom

Preberite Evangelij po Marku 1,1–39 in bodite pozorni na kraje, ki so omenjeni v tem odlomku: na pokrajine, mesta, reke in jezera.

Potem poiščite te kraje na zemljevidu (v Svetem pismu ali na spletu). Zabeležite si omenjene kraje in po spletu poiščite več podatkov o tistih, ki vas zanimajo. Če utegnete, preberite celoten Markov evangelij in nadaljujte isto vajo.

 

Vprašanja za pogovor v skupini

Razdelite Evangelij po Luku tako, da vsak član skupine dobi po nekaj poglavij. Potem naj vsak pregleda svoje besedilo in si ob tem zabeleži ljudi, ki se srečujejo z Jezusom.

Med seboj si podelite, kaj ste ugotovili. Kaj lahko s pomočjo tega izvemo o Jezusovi dostopnosti? Je koga zavrnil?

Kako bi ocenil-a predavanje?

Povprečna ocena 5 / 5. Število ocen: 6

Žal nam je, da ti ni bilo všeč ...

Pomagaj nam izboljšati tečaj!


5
(6)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.

Meni